Anna Applebaum – Sikorska promuje w świecie polską kuchnię
Niedawno na rynku amerykańskim ukazała się książka Anny Applebaum-Sikorskiej “From a Polish Country House Kitchen”. Książka zbiera świetne recenzje. W sobotnim “The Guardian” dziennikarka Rachel Cook oznajmiła: – “Polska kuchnia wcale nie jest tylko ciężka, nudna i tłusta”, przyznając mimochodem, że większość mieszkańców Wielkiej Brytanii tak może postrzegać nasze potrawy. “- Wiedziałam, że Applebaum to laureatka Pulitzera i specjalistka od wszystkiego związanego z komunizmem, a okazuje się, że to również świetna kucharka” – napisała dziennikarka “The Guardian”.
O książce pisze także “The New York Times”. W artykule zatytułowanym “Od Gułagu do gulaszu” czytamy, że publikacja przełamuje stereotypy dotyczące polskich dań i polskiej diety: – “Applebaum zrobiła wielką przysługę Polsce, pokazując, jak obfita i różnorodna jest jej kuchnia, zwłaszcza że tak mało o niej wiemy” – dodaje autorka.
Książka cieszy się powodzeniem także wśród polityków. Ostatnio zainteresowała się publikacją Catherine Ashton, wysoka przedstawiciel UE ds. polityki zagranicznej. Minister Sikorski przekazał Lady Ashton egzemplarz wraz z autografem autorki.
Polska wersja książki zatytułowana “Przepisy z mojego ogrodu” ukazała się w Wydawnictwie Literackim. To efekt kulinarnych doświadczeń Ani Applebaum-Sikorskiej od kilkunastu lat mieszkającej w dworku pod Bydgoszczą.
Gotując dla domowników i licznych gości Anna nie tylko świetnie poznała, ale zakochała się w polskiej kuchni. Zainspirowana przez koleżankę, amerykańską publicystkę Danielle Crittenden, postanowiła wraz z nią napisać książkę kucharską w nadziei, że uda się zmienić stereotypy, nadal funkcjonujące w USA, a kojarzące naszą kuchnię z daniami tłustymi i niewyszukanymi.
Jak widać z ostatnich publikacji – jest szansa, że dzięki tej książce polska kuchnia zyska większe grono zwolenników także w innych częściach świata.
AK
Więcej:
Gazeta.pl, Guardian, New York Times, The Prince Arthur Herald